20 Interview Questions For Civil Engineers

Compaction CurveCompaction Curve

20 Interview Questions For Civil Engineers

Civil engineers are in need to know the viva questions frequently. Often the Viva Questions are so ridiculous and tough that it is almost impossible for the engineers to answer them as there are too many equations and citations. Here we are going to represent the 20 most viva questions and their answers.

Question-1: What is the FM(Fineness Modulus)?

Answer: FM( Fineness Modulus is an empirical figure obtained by summing up the cumulative percentage of materials retained on each of the sieve excluding 0.075 mm sieve and dividing the sum by 100.

Question-2: What is the FM value for Sand and Stone?

Answer: For sand the FM value varies from 2.5-4.0 and for stone FM value varies between 6.5-8.0.

Question-3: What is LAA?

Answer: LAA means Los Angeles Abrasion Test which represents the strength of stone to withstand with the abrasion that occurs during the life cycle of the stone.

Question-4: If the W/C cement ration is less what will be the strength of concrete?

Answer: If W/C ratio decreases concrete strength will rise up.

Question-5: What is Compaction?

Answer: Compaction is a process by which the volume of the soil decreases by using any mechanical devices and by pulling out the available air in the soil.

Question-6: What is Consolidation?

Answer : Consolidation is a natural process by which the soil volume reduces and it becomes in compacted form by pulling out the water and decreasing the pore spaces between the particles.

Question-7: Say name of the compaction test methods?

Answer : 1. Standard Proctor Test
2. Modified Proctor Test

Question-8: Draw The compaction Curve?

Answer:

Compaction Curve

Compaction Curve

 

 

 

 

 

 

 

Question-9: How can you measure workability of the concrete on field?

Answer: Workability can be measured by slump test.

Question 10: What is the normal slump value for concrete?

Answer: Normally slump vale varies between 50 mm-100 mm for normal concrete.

Question 11: What is the dimensions of Slump Mold?

Answer: Height=12 inch, Top width=4 inch and bottom width= 8 inch

Question 12: What are the types of slump?

Answer: Slump in concrete are of three types:

  • True slump
  • Shear slump
  • Collapse
  • slump types

 

 

 

Question 13: What is Dewatering?

Answer: Dewatering means removing the water from any specified construction place so that the construction work can run smoothly.

Question 14: What is Hydration?

Answer: Hydration is the reaction between cement and water.

Question 15: What is the distance of Farakka Dam from the border of Bangladesh?

Answer: The distance is 16.5 km from the district Chapainawabgonj of Bangladesh border.

Question 16: What test is done to measure the required compaction on field?

Answer: Compaction test by sand cone replacement method.

Question 17: Why do we use steel in concrete? why not other metals?

Answer: We use steel in concrete as the co-efficient of thermal expansion of concrete and steel is almost same and steel has very good strength to withstand with the tensile loads.

Question 18: How do designers design the compressed member when there is no use of steel?

Answer: Then it was designed to produce very small to no tensile stress in the section so that the section will be very large.

Question 19: What is Geo-textile?

Answer: Geo-textile is a permeable synthetic fabric that is produced from plyestar,ploy ethylene to separate the soil or to filter the materials, or to protect the banks from being eroded.

Question 20: What types soil is sand?

Answer: Sand is cohesionless soil.

DOWNLOAD CIVIL ENGINEERING INTERVIEW QUESTIONS GUIDE

 

You Can Also Try The Following Books on Geotechnical Engineering

                                   

 

 

                           

 

 

                                        

Disclaimer: Author Khaled is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to allaboutfreebooks.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Be the first to comment on "20 Interview Questions For Civil Engineers"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*